Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
nedamet..

Dursun Gürlek

Recommended Posts

1952 yılında Tokat'ta doğdu. İlk ve orta tahsilini memleketinde tamamladı. İstanbul Atatürk Eğitim Enstitüsü, Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirdi. Yeni İstanbul, Tercüman, Hürriyet, Günaydın gazetelerinde çeşitli görevlerde bulundu. Bir süre muhtelif okullarda Türkçe ve Edebiyat öğretmenliği yaptı.Biyoğrafi araştırmaları ve çeşitli makaleleri Meşale, İnanç, Milli Kültür, Türk Edebiyatı, Kültür Dünyası gibi dergilerde yayınladı. Tarih ve Düşünce dergisinin yazı işleri müdürlüğünü yaptı. Bu dergide neşrettiği "Kırkambar" ve "Ayaklı Kütüphaneler" başlığı altındaki yazılarıyla dikkat çekti.

 

Yazarın, Osmanlı Tarihi, Şark Klasikleri ve biyografi sahasındaki çalışmaları halen devam etmektedir.

 

Eserleri:

 

Osmanlı Zaferleri, Osmanlı Kumandanları, Köprülüler, Banu Cihan, Tutiname, Sünusiler, İlim ve İrade, İbrahum Aleyhisselam, Amal-ı Hayal gibi bazı eserleri Osmanlı aslından latin harflerine aktardı.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kerbelâ Şairi Kâzım Paşa

 

Bir gün Kâzım Paşa, Bâb-ı Seraskeri’de, Masârıf Nâzırının yanında otururken bir kadın gelip aylığını istiyor. Nâzır, ‘Veremem’ diyor. Söz uzayıp gidiyor. Derken Kâzım Paşa araya giriyor ve: ‘Hanım, boşuna ısrar etme. Bu ayı vermez, fakat öbür ayı verebilir mi, veremez mi, bilemem!’ diyor.

 

Taşı gediğine koymaktan büyük bir zevk alan Paşa merhum, bir gün Üsküdar’a giderken gemide önceden tanıdığı bir Ermeni zenginiyle karşılaşıyor. İleri geri söylediği sözlerle paşanın canını sıkan bu şımarık adam, sonunda ‘Paşa hazretleri! Paris’ten geleli midemden çok zahmet çekiyorum, buranın yemeklerini hiç hazmedemiyorum!’ diyor. Kâzım Paşa, muhatabına hak ettiği cevabı veriyor: ‘Öyleyse dostum, sen de yemeklerin hazmolunmuşlarını ye!...’

 

Osmanlıların son zamanında, her yıl Ramazan’da, Hicaz’a değerli hediyeler gönderiliyordu. Bu kıymetli eşyayı ve parayı kutsal topraklara ulaştıran kervana da ‘Sürre Alayı’ adı veriliyordu. Kervanın başındaki zâta ise, ‘Sürre Emini’ deniliyordu. İşte Kâzım Paşa bir yıl, Sürre Emîni olarak görevlendiriliyor ve çok seviniyor. Ne yazık ki, kısa süre sonra sevinci kursağında kalıyor. Çünkü görev kendisinden alınıp bir başkasına veriliyor. Bu işten sorumlu olan bazı kimselerin, ‘Kâzım Paşa, Alevidir. Bir alevinin Sürre Eminliği yapması doğru değildir!’ sözleri, böyle bir görev değişikliğinin ortaya çıkmasına vesile oluyor. Kâzım Paşa, bir süre sonra fitnelik yapanın mabeyn müşiri olduğunu öğreniyor. Hemen odasına gidiyor. Dereden tepeden konuştuktan sonra sözü ‘Sürre Eminliği’ne getiriyor. Sanki bu işi karıştıranın kendisi olduğunu bilmiyormuş gibi, şöyle yakınıyor: ‘Tam hazırlıklarımı bitirmiştim ki, görev benden alınmış. Birisi, benim Alevi olduğumu ileri sürerek, Hicaz’a gitmemi engellemiş!’ Zor durumda kalan mabeyn müşiri, birkaç defa yutkunduktan sonra ‘Üzülmeyin paşa hazretleri. Demek ki Allah’ın emri böyleymiş!’ diye konuşunca, Kâzım Paşa taşı gediğine koyuyor ve şöyle diyor: ‘Eyvallah! Ama merak ettiğim bir şey var. Allah bu emrini yerine getirmek için, kullarından acaba hangi p…..gi görevlendirdi?’

 

Dursun Gürlek (Kültür Dünyamızdan Manzaralar)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mehtap TV'de halihazırda bir programı var bu şahsiyetin.Programın ismi: 'Zamanın İzinde'.. Dursun Gürlek ile alakadar olanlar varsa programı kaçırmasınlar derim naçizane.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Burç Fm'de de ''Tarih Müsahebeleri ''adında güzel bir programı var, dinlemek, faydalanmak isteyenlere....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...