Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
Abdulhamid

DÜnyayi AĞlatan KarİkatÜr

Recommended Posts

Karikatür demişken buyrun ''kanı ile Filistin'i çizen sanatçı''yı tanıyalım;

 

En az sapan taşı kadar tehlikeli çizgiler çizen Naci Ali'yi MOSSAD katletti. Ama başlattığı savaş sürüyor. Çizgi savaşını bir kadın çizer sürdürüyor.

 

 

Filistin dramının en kanlı günlerinde dünya Hanzala ile İsrail katliamlarının şiddetini idrak edebiliyordu.

 

Hanzala ünlü bir karikatür sanatçısı ve adı Filistin davası ile özdeşleşmiş olan Devrimci çizer Naci Salim El Ali'nin tiplemesi olan Filistinli bir kız çocuğu idi.

 

Filistinlilerin 'Devrimin Vicdanı' olarak nitelendirdiği çizerin bütün çizgilerinde bir sembol olarak Hanzala'yı insanlar hep arka cepheden ve yamalı elbiseleri ile görüyorlardı.

 

Hanzala'nın etkisi o kadar güçlü idi ki, İsrail, kendisine en az çocukların attıkları sapan taşları kadar büyük zarar veren bu çizgi karakterin çizerini ortadan kaldırmakta görüyordu çareyi..

 

Kendisini bir karikatür sanatçısı olmaktan çok, halkının davasına adamış isim olarak yaşamayı tercih eden Naci El Ali, takvimler 22 Temmuz'u gösterirken, Londra'da bir caddede bedenine saplanan mermilerle yere yığıldı. Ali, bütün müdahalelere rağmen kurtarılamıyor ve 29 Ağustos 1987'de Şehadet şerbetini içiyordu.

 

 

Ali, 1937'de Tabariye'nin Şecere köyünde dünyaya geldi. Yüz binlerce Filistinli gibi o da 1948 yılında topraklarından sürüldü. Filistin toprakları üzerine İsrail Devleti kurulduğunda, ailesiyle birlikte Lübnan'ın güneyindeki Sayda kenti yakınlarındaki Aynül Hilva Mülteci Kampı'na sığındı ve canını kurtardı. Kampta her Filistinli gibi acılar içinde yaşadı. Ama çaresizliğe kapılmadı, zulme teslim olmadı.

 

O yıllarda kendini sanata verdi. 1960'da Lübnan Sanat Akademisi'ne girdi. 1961 yılında "Çığlık" adında bir dergi yayınladı. Polisin takibine alındı ve okulunu hapiste tamamladı. Hanzala o yollarda doğdu. Hanzala Filistinli küçük bir kız çocuğudur ama aslında o Filistin'dir. Filistinli her çocuktur Hanzala. Direnişin sembolüdür.

 

 

Kuveyt ve Lübnan'da kendisine iş arayan Ali, Ortadoğu'nun önemli gazetelerinden Sefir gazetesinde çalıştı. 1979 yılında Arap Karikatüristler Birliği başkanı seçildi. Karikatürleri tüm dünyada büyük bir ilgi ile izlendi. Bir Japon gazetesi onu dünyanın en önemli 10 karikatüristinden biri seçti.

 

Ölümünden bir yıl sonra Paris'teki Dünya Gazete Yayıncıları Birliği Naci Ali'ye "18. asırdan bu tarafa en büyük karikatüristlerden biri" unvanını vererek, "Altın Kalem Özgürlük Ödülü"ne layık gördü.

 

Ölümünden sonra Naci Ali "Kanı ile Filistin'i çizen sanatçı" olarak tanındı. Naci Ali, geride 40 bin eser bıraktı. Her çizgisinin altında sırtı okuyucuya dönmüş küçük bir çocuk vardır. Hep 10 yaşındadır. Çünkü Naci El Ali yurdundan kopartıldığında o yaşta idi. Diken diken olmuş saçlarıyla Hanzala, Filistin dramını haykırır dünyaya. Hanzala kendini şöyle tanımlar: "Ben Hanzala. Babamın adı: Önemli değil. Annemin adı: Nakba (Filistinliler işgalin ardından Filistin topraklarında İsrail Devleti'nin ilan edildiği 15 Mayıs 1948'i Nakba yani büyük felaket günü olarak tanımlar. S.T.) Kız kardeşimin adı. Fatıma. Ayakkabı numaram: Bilinmiyor. Çünkü ben hep yalın ayakla dolaşırım."

 

(rahle.org internet sitesinden karikatürlerine ulaşabilirsiniz.)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bunlara rağmen günümüzde hala yahudilerin ürünlerini alan miyonlarca müslüman kardeşimiz var.Diyecek hiçbirşey bulamıyorum bunu onlara hatırlattığımızda dalga geçenler bile oluyor.Bunlar müslümanların yüzünü kızartmaya yetiyo.(konu biraz dağıldı ama.Kusra bakmayın...)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...